Aperitive din brînza de burduf
Ingrediente: 1/2 kg brînz sau ca de oaie proaspt, 50-100 ml bere, 100 ml smîntîn, 4-5 sardele, chimen, ceap, sare.
Mod de preparare: Brînza se mrunete cu furculia, caul se trece prin maina de tocat, se adaug berea, smîntîna, sardelele, o linguri ras de chimen mcinat i ceap ras; compoziia se amestec bine i se sreaz dup gust. Compoziia se servete în aceeasi zi, aranjat pe platou, ornat cu msline si gogoari.
Ingrediente: 1/2 kg brînz sau ca de oaie proaspt, 50-100 ml bere, 100 ml smîntîn, 4-5 sardele, chimen, ceap, sare.
Mod de preparare: Brînza se mrunete cu furculia, caul se trece prin maina de tocat, se adaug berea, smîntîna, sardelele, o linguri ras de chimen mcinat i ceap ras; compoziia se amestec bine i se sreaz dup gust. Compoziia se servete în aceeasi zi, aranjat pe platou, ornat cu msline si gogoari.
Cornuri umplute cu sunca, parizer, salam
Ingrediente: 10 cornuri, 200 g unc, parizer, salam, 100 g unt, 50 ml smîntîn, un vîrf de linguri sare, un vîrf de cuit piper.
Mod de preparare: unca, salamul, parizerul (singure sau amestecate) se trec prin maina de tocat de 2 ori, apoi se amestec cu smîntîna, untul moale, sarea i piperul. Cornurile se taie în jumti pe lungime; 10 jumti se ung cu aceast compoziie i, apoi, se acoper cu celelalte jumti, aezîndu-se într-o tav, care se introduce în cuptorul fierbinte cu 15 minute înainte de servire; dup 10 minute, se întorc pe partea cealalt. Se servesc fierbini ca gustare sau cu ceai
Ingrediente: 10 cornuri, 200 g unc, parizer, salam, 100 g unt, 50 ml smîntîn, un vîrf de linguri sare, un vîrf de cuit piper.
Mod de preparare: unca, salamul, parizerul (singure sau amestecate) se trec prin maina de tocat de 2 ori, apoi se amestec cu smîntîna, untul moale, sarea i piperul. Cornurile se taie în jumti pe lungime; 10 jumti se ung cu aceast compoziie i, apoi, se acoper cu celelalte jumti, aezîndu-se într-o tav, care se introduce în cuptorul fierbinte cu 15 minute înainte de servire; dup 10 minute, se întorc pe partea cealalt. Se servesc fierbini ca gustare sau cu ceai
Msline umplute
Ingrediente: 250 g msline, 50 g unt, o linguri de past de pete.
Mod de preparare: Se aleg msline mari, frumoase, i se fierb în ap în cîteva clocote, ca s se mai desreze. Se cresteaz în lung i se scoate sîmburele cu grij, ca s nu se sfrîme mslina, i se umple, ajutîndu-ne cu linguria, cu puin past de pete frecat cu unt. Se aeaz mslinele pe farfurie, cu frunze de salat împrejur.
Ingrediente: 250 g msline, 50 g unt, o linguri de past de pete.
Mod de preparare: Se aleg msline mari, frumoase, i se fierb în ap în cîteva clocote, ca s se mai desreze. Se cresteaz în lung i se scoate sîmburele cu grij, ca s nu se sfrîme mslina, i se umple, ajutîndu-ne cu linguria, cu puin past de pete frecat cu unt. Se aeaz mslinele pe farfurie, cu frunze de salat împrejur.
Dovlecei cu maionez
Ingrediente: 2-3 dovlecei mai tineri, sare, 250-300 g maionez sau alte sosuri cu maionez.
Mod de preparare: Dup ce s-au curat de coaj, dovleceii se taie în jumti, pe lungime, i li se scoate mijlocul cu seminele, cu o lingur. Jumatile se fierb 15-20 minute în ap clocotit, puin srat, fr s se moaie prea mult. Se deart în strecurtoare, aezîndu-se jumatile cu partea dinuntru în jos, ca s se scurg mai bine de ap, unde se las pîn cînd se rcesc. Se taie în felii de 2 cm i fîiile în cuburi. La maionez, se adaug, pentru a fi mai picant, sare, acreal i mutar, iar pentru arom se pune neaprat mrar tiat mrunt i, dup aceea, se amestec cu dovleceii uor, ca s nu se zdrobeasc. Se aeaz pe platou i se orneaz cu msline i gogoari.
Ingrediente: 2-3 dovlecei mai tineri, sare, 250-300 g maionez sau alte sosuri cu maionez.
Mod de preparare: Dup ce s-au curat de coaj, dovleceii se taie în jumti, pe lungime, i li se scoate mijlocul cu seminele, cu o lingur. Jumatile se fierb 15-20 minute în ap clocotit, puin srat, fr s se moaie prea mult. Se deart în strecurtoare, aezîndu-se jumatile cu partea dinuntru în jos, ca s se scurg mai bine de ap, unde se las pîn cînd se rcesc. Se taie în felii de 2 cm i fîiile în cuburi. La maionez, se adaug, pentru a fi mai picant, sare, acreal i mutar, iar pentru arom se pune neaprat mrar tiat mrunt i, dup aceea, se amestec cu dovleceii uor, ca s nu se zdrobeasc. Se aeaz pe platou i se orneaz cu msline i gogoari.
Chiftele din carne
Ingrediente: 1/4 kg carne, 50 g franzel, 50 g ceap, 3-4 cei de usturoi, un ou, piper, ptrunjel sau mrar, untdelemn, sare fin.
Mod de preparare: Carnea se trece de 2 ori prin maina de tocat, împreun cu franzela muiat o clip în ap rece i bine stoars i cu ceapa tiat mrunt i clit un minut cu 2 linguri de untdelemn. La toctur, se adaug oul crud, un vîrf de cuit cu piper, 1/2 linguri de sare fin, usturoiul tiat mrunt i ptrunjelul sau mrarul tiat mrunt; se amestec bine. Pe o foaie de nailon, se pun 1-2 linguri de fina sau pesmet, se ia cîte o linguri cu vîrf din compoziie, se trece prin fina sau pesmet i se formeaz chiftele rotunde i turtite. Se înfierbint tigaia fr grsime 3-4 minute la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm i imediat se aeaz chiftelele unele lîng altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealalt. Cînd sînt gata, se scot i se înlocuiesc cu altele, pe msur ce se prjesc. Prjirea trebuie s dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se pstreaz calde, pe un vas cu ap fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitur de legume, cu salat de cartofi cu ceap, cu fasole btut, varz clit, mîncruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de mcri, iar reci cu ardei, roii, ridichi
Ingrediente: 1/4 kg carne, 50 g franzel, 50 g ceap, 3-4 cei de usturoi, un ou, piper, ptrunjel sau mrar, untdelemn, sare fin.
Mod de preparare: Carnea se trece de 2 ori prin maina de tocat, împreun cu franzela muiat o clip în ap rece i bine stoars i cu ceapa tiat mrunt i clit un minut cu 2 linguri de untdelemn. La toctur, se adaug oul crud, un vîrf de cuit cu piper, 1/2 linguri de sare fin, usturoiul tiat mrunt i ptrunjelul sau mrarul tiat mrunt; se amestec bine. Pe o foaie de nailon, se pun 1-2 linguri de fina sau pesmet, se ia cîte o linguri cu vîrf din compoziie, se trece prin fina sau pesmet i se formeaz chiftele rotunde i turtite. Se înfierbint tigaia fr grsime 3-4 minute la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm i imediat se aeaz chiftelele unele lîng altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealalt. Cînd sînt gata, se scot i se înlocuiesc cu altele, pe msur ce se prjesc. Prjirea trebuie s dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se pstreaz calde, pe un vas cu ap fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitur de legume, cu salat de cartofi cu ceap, cu fasole btut, varz clit, mîncruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de mcri, iar reci cu ardei, roii, ridichi